Šťastné a veselé dárkobraní!

Snad žádné dítě nikdy nemělo radost, když pod vánočním stromečkem našlo dárek typu „měkkýš. S téměř stoprocentní jistotou to totiž znamenalo ponožky nebo nevzhledný svetřík. Starší lidé sice neprožívají „měkkýše“ s takovou tragédií jako malé děti, velkou radost ale svým prarodičům takovými dárky neuděláte.

[Mladá fronta Dnes, 9. 12. 2011]

Dostal jsem spamovou nabídku, jestli nechci prodat (pravopis a slovosled ponechávám): nepovedené měkouše (měkké vánoční dárky), parfém, který vám nevoní, dětské věci, které jsou vašim dětem stejně malé. … Při pročítání spamu mě zamrzel i ten výběr. Nazvat dárek měkkoušem je velká sprosťárna. Je přece darován stejně upřímně jako… tvrďouš?

[Víkend magazín HN, 25. 1. 2013]

Jmelí je další součástí patřící do české vánočněrostlinné výbavy. Málokdo ví, že není jmelí jako jmelí a že se na našem území vyskytují dva druhy. Jmelí bílé je nápadnější mimo jiné tím, že roste na listnatých stromech, kde po opadu listů vynikne. Jmelí jehličnanové, jak už sám název napovídá, tak nápadné není.

[IN magazín, 14. 2. 2011]

Do Štědrého dne sice ještě zbývá sedm týdnů, mobilní operátoři však již začínají spouštět své předvánoční kampaně. … „Twist zákazníci si zase mohou za 30 korun aktivovat denní balíček, který jim umožní celý den volat do všech sítí v Česku zdarma. Připravujeme také tzv. appventní kalendář, v jehož rámci začneme od 18. listopadu všem klientům denně na www.tmobile.cz/vanoce nadělovat speciální dárek v podobě aplikace nebo hry do smartphonu či tabletu,“ informovala Tomášková.

[Právo, 4. 11. 2013]

Vánoce. Stalo se oblíbenou pózou nemít je rádi, označovat je za zkažené komercí a opakovat, že „kouzlo se vytrácí“. A stejně jako neupadá čeština, jak se říkává, ani kouzlo Vánoc neabdikuje z vlastní zlovůle, to jen my je možná někdy „vytrácíme“ při křižování hypermarketů. A jelikož mě posedla chuť být v posledním čísle tohoto roku i posledním čísle před transformací Literárních novin sváteční, udělejme si takový vánočně-­češtinářský rychlokurz.

[Literární noviny, 19. 12. 2013]

„Na Jiřáku?“ ptá se Ježíšek Santy. Nevinně, jak to umí jen Ježíšek. Ale v hlavičce má plán. „Oukej,“ řekne Santa Claus. Ano, přijde tentokrát na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Letos si poradu udělají tam. Porada je samozřejmě jen maskovaný vánoční večírek. … Santa navrhuje, že by neškodil svařáček. Ježíšek pro něj běží. Než se vrátí, pár zákulisních informací. Hromady kelímků od svařáku, které se vyhodí na vánočních trzích, převyšují hromady dárků, ba i sobinců za Santovým spřežením.

[Respekt, 15. 12. 2014]

Přitom to byl vrchol slavnostního večera, který uspořádal pražský hotel Kempinski pro ruskou klientelu. Vydrželi ale jen srdnatí a zároveň melancholičtí Rusové. Ostatně, měli tenhle zvláštní zážitek a tradiční pravoslavně-štědrovečerní večeři v ceně výjimečně levné vstupenky. Tentokrát se vešli do dvou tisícovek – na rozdíl od večeře s programem 24. prosince, kdy byli ochotni zaplatit i šest tisíc za jídlo a estrádu na oslavu zcela cizího, tedy katolického Štědrého dne.

[Pátek Lidových novin, 11. 1. 2013]

Bez hraček by nebyly Vánoce. … Malý pisatel by měl mít právo si do dopisu napsat, co chce, je to jakási meditace nad jeho přáními. Ovšem Ježíšek není dárkobanka, aby musel všechno splnit, a tak je na vašem uvážení, co ze seznamu se objeví pod stromečkem. „Vánoce učí děti tomu, že některá jeho přání v životě splněna budou, jiná ne. Pokud se z tohoto dokáže zaradovat, vývojový úkol je splněn,“ radí psycholožka.

[Hospodářské noviny, 23. 11. 2015]

Kde není oběti, není ani spásy. Té však ani nebylo třeba, protože Evropa se proměnila v opravdové nebe na zemi. Vlna uprchlíků na začátku třetího tisíciletí po začátku našeho letopočtu spustila v Evropě ničím nerušené období míru a prosperity, jímž se brzy inspiroval i zbytek světa. Staří Evropané sice stárli a měli zoufale málo dětí, ale šikovné a pracovité ruce uprchlíků je ochotně nahradily v továrnách, na polích a pak všude. Takže šťastné a veselé Nakupovánoce a hlavně bohatého Ježíška!

[Ego!, 18. 12. 2015]

Doba před Vánocemi pop-up obchodům přeje, dokonce jsou nějaké i v Praze. … Když dorazíme včas, můžeme zde vybrat dárek pro někoho zvlášť milého a představovat si, navzdory nowismu, jeho budoucí radost. Pokud ovšem moc dobře víme, že tato osoba si na nás ani nevzpomene, natož aby se namáhala s dárkem, pak se jedná o čistý christmasochismus.

[Respekt, 13. 12. 2010]

Zdroj grafiky: http://homesteadbloggersnetwork.com/support-homesteaders-this-holiday/

Autorka příspěvku: Helena Kunertová